سرمایهگذاری را میتوان بهعنوان یکی از گلوگاههای رشد و پیشرفت اقتصادی برای کشورها دانست. تشکیل سرمایه در یک دیدگاه میانمدت و بلندمدت میتواند زمینههای افزایش تولید را فراهم کرده و از این طریق رشد اقتصادی کشورها را رقم بزند. بازار سرمایه یکی از ابزارهای تسهیلگر این فرایند است. سرمایهگذاری در بستر بازار سرمایه فواید متعددی را برای گروههای مختلف اعم از سرمایهگذاران و صاحبان کسبوکار و در کل برای اقتصاد کشور در پی دارد. رونق این بازار در سالهای اخیر، سبب شده تا صاحبان کسبوکارها و شرکتها بهمنظور تأمین مالی و استفاده از مزایای این بازار، توجه و تمایل بیشتری برای ورود به این بازار داشته باشند. ما در این مقاله در خصوص ورود شرکتها به بورس، مزایای آن و همچنین فرایندها و شرایط ورود شرکتها به بورس توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
توسعه، پیشرفت و افزایش سود هدف غایی هر کسبوکار و صاحبان آن است. رسیدن به این هدف مستلزم اجرای طرحهای توسعهای بهمنظور افزایش سطح تولید یا کاهش هزینه در یک سطح معین از تولید است. بدون شک به اجرا درآوردن چنین طرحهایی نیاز به منابع مالی دارد. شرکتها با گزینههای متعددی برای تأمین مالی مواجه هستند که برخی از گزینههای تأمین مالی ممکن است دربردارندهی هزینههای جانبی نیز باشد. بهطور مثال تأمین مالی از طریق تسهیلات بانکی، هزینههایی تحت عنوان هزینههای مالی بهعنوان سود تسهیلات را در پی خواهد داشت؛ این در حالی است که تأمین مالی از طریق بازار سهام علاوه بر اینکه چنین هزینههایی را نخواهد داشت، به تشریک در ریسک کسبوکار نیز کمک شایانی میکند. این موارد در کنار سایر موارد دیگر که به تفضیل در این مقاله بدانها اشاره خواهیم کرد، سبب میشوند تا ورود شرکتها به بورس راهحلی جذاب برای تأمین مالی شرکتها باشد.
اگر شما صاحب یک کسبوکار هستید و ترجیح میدهید تا شرکت خود را وارد بازار سرمایه کنید، شرکت شما باید دارای برخی از شرایط عمومی و برای ورود به بازاری خاص (تابلوی اصلی و فرعی بازار اول بورس و بازار دوم) دارای شرایطی اختصاصی باشد که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد.
برای ورود بهتمامی تابلوها و بازارهای اول و دوم بورس باید دارای برخی از شرایط مشابه بود. این شرایط موارد زیر را شامل میشوند.
شرکتها متناسب با بازاری که قصد پذیرش در آن را دارند باید دارای برخی از ویژگیهای مخصوص آن بازار نیز باشند که برای مقایسهی بهتر میان شرایط بازارهای مختلف، اطلاعات مربوط به این امر را در قالب جدول زیر ارائه کردهایم.
متقاضیان پذیرش در بازار بورس میبایست مدارک و مستندات زیر را در فرایندِ پذیرش به همراه فرم درخواست پذیرش، ارائه دهند.
ورود شرکتها به بورس مزایای متعددی را برای گروههای مختلف در پیخواهد داشت. سرمایهگذاران و ناشران از جمله گروههایی هستند که در قالب یک فرایند برد – برد از این اتفاق سود خواهند برد. ما در این قسمت صرفاً به بررسی مزایای ورود شرکتها به بورس از دیدگاه ناشران می-پردازیم.
سهولت در تأمین مالی و همینطور اجرای تأمین مالی با هزینهی کمتر از مهمترین مزایایی است که نصیب ناشران با ورود شرکت به بورس می-شود. همچنین شرکتها میتوانند با ورود به بورس از معافیتهای مالیاتی درصدی در این بازار بهرهمند شوند و از این طریق نیز هزینههای خود را کاهش دهند. از سوی دیگر باتوجهبه الزام وجود حاکمیت شرکتی در شرکتهای بورسی، سیستمهای مالی و کنترل داخلی شرکت بهبود پیدا کرده و از این طریق منافع سرمایهگذاران و سهامداران نیز بهینه میشود.
یکی دیگر از مزایایی که ورود شرکتها به بورس در پی خواهد داشت، بهبود وضعیت برندینگ شرکتها در راستای بازاریابی بهتر و همینطور افزایش قدرت چانهزنی آنها در مسائل مختلف و قراردادها است. از سوی دیگر با اضافهشدن سهامداران جدید به شرکت، تشریک ریسک کسب-وکار اتفاق افتاده که این موضوع نیز در شرایط متلاطم اقتصادی، مزیت قابلتوجهی محسوب میشود.
فرایند ورود شرکتها به بورس به سه بخش فرایندپذیرش تا زمان طرح در هیئت پذیرش، فرایند درج نماد در فهرست نرخهای بورس تهران و فرایند عرضهی اولیه سهام و آغاز معاملات تقسیمبندی میشود.
اگر درخواست پذیرش شرکت در بورس مورد تأیید هیئت پذیرش قرار نگیرد، میتوان درخواست مجدد پس از برطرفکردن ایرادات و یا ارائهی درخواست به فرابورس را حداقل ششماه پس از انجام کلیهی مراحل پیگیری کرد.
مطابق ابلاغیه شماره ۱۲۱/۴۰۱۳۴ در تاریخ ۱۵ مهرماه سال ۹۶، حقپذیرش شرکتها در بورس دو در هزار سرمایهی ثبت شده شرکت متقاضی پذیرش و حداکثر ۱۰۰۰ میلیون ریال است. ۳۰ درصد کل حقپذیرش، همزمان با دریافت مدارک و مستندات اولیه از متقاضی پذیرش دریافت میشود. این بخش از مبلغ حقپذیرش غیرقابلاسترداد است. ۴۰ درصد از مبلغ حقپذیرش قبل از درج نماد و ۳۰ درصد نیز قبل از عرضه از شرکت دریافت میشود.
بخشی از مزایای انتقال شرکتها از فرابورس به بورس، در تفاوت شرایط پذیرش در این دو بازار نهفته است. شرکتهای پذیرش شده در بورس بهواسطهی شرایطی که دارند عمدتاً از ریسک کمتری برخوردار بوده و ثبات بیشتری را تجربه کردهاند. میزان معافیتهای مالیاتی در بورس بیشتر بوده و شفافیت و نظارت بر این شرکتها نیز قویتر است که این امر موجب بهبود عملکرد آنها خواهد شد. از سوی دیگر پژوهشها حاکی از آن است که وضعیت نقدشوندگی سهام شرکتها با انتقال از فرابورس به بورس بهبود قابلتوجهی پیدا خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقالهی تفاوت بورس و فرابورس را در سایت آکادمی دانایان مطالعه کنید.
در این مقاله در خصوص شرایط و مراحل ورود شرکتها به بورس توضیحات مفصلی را ارائه کردیم. شرکتهای مشاور سرمایهگذاری در راستای اجرای فرایندپذیرش، خدمات قابلتوجهی را به شرکتهای متقاضی ارائه میدهند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و فرایندهای پذیرش شرکتها در بورس به سایت شرکت مشاور سرمایهگذاری دانایان به نشانی https://danayanadvisor.com/ مراجعه کرده و از خدمات کارشناسان و مشاوران تأمین مالی و پذیرش شرکتها استفاده نمایید.
برای دسترسی به سایر مقالات و محتوای آموزشی وارد شوید.