حباب سکه به اختلاف میان قیمت واقعی و قیمت فروش سکه در بازار اطلاق میشود که میتواند باعث شود سکه گرانتر یا ارزانتر از ارزش واقعی آن خریدوفروش گردد.
در دنیای اقتصاد، اصطلاح «حباب قیمت» به شرایطی اطلاق میشود که در آن قیمت یک دارایی به شکلی غیرمعقول و نامتعادل افزایش مییابد. در این راستا، «حباب سکه و طلا» نیز برای توصیف وضعیتی استفاده میشود که در آن شکاف قابلتوجهی میان قیمت بازار طلا و سکه و ارزش ذاتی و واقعی این کالاها به وجود میآید. این شکاف منجر به افزایش قیمتی میشود که ارزش واقعی این کالا را بهدرستی منعکس نمیسازد.
بازار طلا، ازجمله بازارهای است که به طرز قابلتوجهی مستعد چنین حبابهایی است. برای سرمایهگذاران در بازار طلا، آگاهی از چنین حبابهایی بهمنظور مدیریت ریسک حیاتی است. زیرا سرمایهگذاری در مرحله حباب میتواند منجر به زیانهای مالی قابلتوجهی در زمان ترکیدن حباب و بازگشت دوباره قیمتها با ارزشهای ذاتی آنها گردد.
سرمایهگذاران باهوش باید همیشه تجزیهوتحلیل بازار را بهطور کامل انجام دهند و با دید انتقادی به قیمتهای غیرمعمول بالا نزدیک شوند و درک کنند که این قیمتها ممکن است در درازمدت پایدار نمانند. حباب سکه شامل دو حالت حباب مثبت و حباب منفی است. عوامل متعددی در ایجاد حباب مثبت و منفی تاثیرگذار هستند که در ادامه به توضیح این عوامل خواهیم پرداخت.
مطلب پیشنهادی: بهترین سکه برای سرمایهگذاری کدام است؟
حباب مثبت سکه زمانی تشکیل میشود که قیمت عرضه این محصول از قیمت تقاضای آن پیشی بگیرد. شایانذکر است در بازار طلا و سکه، حبابهای مثبت قیمتی بیشتر مشاهده میشود. عوامل متعددی میتواند در شکلگیری این پدیده در بازار سکه و طلا کمک کند و تشکیل حباب مثبت سکه عموماً ناشی از عواملی مانند محدودیت دسترسی، افزایش تقاضا و افزایش قیمت پیشبینینشده است.
علاوه بر این، در نظر داشته باشید که میزان حباب سکه بسته به نوع و وزن خاص هر سکه متفاوت است. بر این اساس، سکههای سبکوزنی مانند سکههای گرمی، اغلب شاهد افزایش تقاضا و متعاقب آن تشکیل حباب بیشتری نیز هستند. زیرا زمانی که تقاضا افزایش مییابد، این سکهها بیشتر موردتوجه قرار میگیرند و متعاقب آن ممکن است حباب بیشتری نیز نشان دهند.
برعکس حباب مثبت، زمانی که قیمت تقاضا از قیمت عرضه آن بیشتر شود، حباب منفی سکه ظاهر میشود، البته حبابهای منفی قیمت در این بازار نسبتاً نادر هستند. حباب منفی سکه ممکن است به دلیل عرضه بیشازحد، انتظار کاهش قیمتها یا تغییر در استراتژیهای سرمایهگذاری ایجاد گردد. درمجموع، حبابهای مثبت و منفی سکه نشاندهنده وضعیت عدم تعادل بازار است. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که عوامل موثر بر ایجاد حباب مثبت و منفی سکه چیست و این حبابهای قیمتی به چه علت شکل میگیرد.
حباب مثبت درحالیکه ممکن است در کوتاهمدت برای برخی سرمایهگذاران سودآور باشد، اما میتواند پیامدهای منفی بلندمدتی نیز داشته باشد. این پدیده نشاندهنده یک وضعیت نامتعادل در بازار است که عوامل متعددی به وجود آورنده آن هستند، در ادامه عوامل مؤثر بر ایجاد حباب مثبت سکه را بررسی میکنیم:
اکنون که با مفهوم حباب سکه و تعریف حباب مثبت و منفی سکه آشنا شدید، در قسمت بعدی عوامل تأثیرگذار بر حباب مثبت و منفی را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
عوامل موثر بر ایجاد حباب منفی سکه شامل موارد زیر میشود:
درک اینکه حباب سکه چقدر است، به معنای درک تغییرات و نوسانات موجود در بازار سکه است. این امر حائز اهمیت بسیاری است، زیرا حباب سکه میتواند در زمانهای مختلف به دلیل عوامل متعدد اقتصادی و بازاری متفاوت باشد. بهطور مثال، حباب سکه امروز ممکن است به دلیل تغییرات در نرخ دلار، قیمت جهانی طلا یا حتی تغییرات سیاسی و اقتصادی، با حباب دیروز یا فردا تفاوت داشته باشد. برای رسیدن به فرمول محاسبه حباب سکه ابتدا باید یک سری محاسبات را انجام دهید، برای این منظور از روند زیر پیروی نمایید:
میزان حباب سکه بسته به نوع سکه، تغییرات قیمتی متفاوتی را تجربه میکند، براین اساس سکههای کوچکتر مانند ربعسکه و نیم سکه حباب بیشتری نسبت به سکههای بزرگتر مانند سکههای امامی دارند. این امر به دلیل تقاضای بیشتر برای سکههای کوچکتر در مناسبتهای مختلف و همچنین محدودیتهای عرضه این نوع سکهها در بازار است. برای درک بهتر این موضوع که کدام سکه حباب بیشتری دارد به این مثال توجه کنید، نیم سکه در شرایطی که ارزش ذاتی آن کمی بیشتر از ۵ میلیون تومان است، ممکن است در محدوده ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله شود و ربعسکه نیز باارزش ذاتی حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، در دامنه ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش برسد. این در حالی است که سکه امامی تنها حدود ۵ تا ۶ درصد حباب دارد.
مطلب پیشنهادی: سکه گرمی چیست؟
بهطورکلی، عرضه و تقاضا تأثیرگذارترین عوامل در شکلگیری حبابهای قیمتی هستند. قیمت عرضه، نشاندهنده مبلغی است که فروشندگان کالاهای خود را بر اساس آن به فروش میرسانند، درحالیکه قیمت تقاضا، نشانگر هزینهای است که خریداران مایل به پرداخت آن برای یک محصول هستند. زمانی که قیمت عرضه و تقاضا باهم هماهنگ باشند، نوعی تعادل در بازار حاکم میشود و کالاها به ارزش واقعی خود میرسند.
بهصورت کلی، شرایط اقتصادی بهویژه رکود و تورم، نقش اساسی در شکلدهی روندها به بازار و نتایج سرمایهگذاریها دارد. در دورههای تورم یا افزایش انتظارات تورمی، تقاضا برای سکه بهعنوان یک کالای باارزش رو به افزایش میرود. مواردی که تغییرات ناگهانی در عرضه یا تقاضا به وجود میآید، تعادل بازار مختل میگردد و منجر به نوسانات ناگهانی در قیمت سکه میشود. این دقیقاً همان زمانی است که ممکن است حبابهای منفی یا مثبت تشکیل شوند.