اکثر افراد و بهویژه کسانی که در کشورهای دارای تورم مثل کشور ما زندگی میکنند، علاقه دارند تا بهاصطلاح پولشان برای آنها کار کند و یا به نحوی ارزش پول و دارایی خود را در برابر تورم حفظ نموده تا قدرت خرید آنها کاهش نیابد. از مؤثرترین راهحلها و گزینههای موجود حفظ ارزش پول در برابر تورم، سرمایهگذاری است. با سرمایهگذاری پولها میتوانیم از فواید افزایش ارزش دارایی که روی آن سرمایهگذاری کردهایم، بهرهمند شویم، ارزش پول را در برابر تورم حفظ نموده و حتی به آن بیفزاییم. اگر با بازارهای مالی و مفاهیم سرمایهگذاری آشنایی دارید حتماً به گوشتان خورده است که افراد حرفهای تأکید زیادی بر افزایش کیفیت سبد سرمایهگذاری یا بهاصطلاح پرتفوی خود دارند.
با تهیهی یک سبد سرمایهگذاری حساب شده، ریسک سرمایهگذاری کاهش چشمگیری داشته و سود ویژهای برایتان به ارمغان میآورد. در ادامه بررسی میکنیم مفاهیمی نظیر پرتفوی سرمایهگذاری و چگونگی تشکیل بهترین پرتفوی سرمایهگذاری و ویژگیهای یک پرتفوی خوب میپردازیم؛ اما این نکته را نیز باید ذکر کنیم که سبد سرمایهگذاری میتواند به موارد مختلفی اطلاق گردد و از سرمایهگذاری روی ملک و بازار ارز گرفته تا بازار سهام و رمزارزها را شامل میشود که تمرکز اصلی این نوشتار شرح بهترین سبد سهام خواهد بود.
همانطور که مطلع هستید در بازار سرمایه علاوه بر سهام موارد متعددی همچون اوراق قرضه، کالاها، وجوه نقد، صندوقهای سرمایهگذاری و صندوقهای قابل معامله یا همان ETFها نیز در دسترس خریداران و فروشندگان هستند. متخصصان معتقدند که هستهی اصلی پرتفوی سرمایهگذاری در بازار سرمایه را اوراق قرضه، سهام و پول نقد تشکیل میدهد و بخشهای اصلی یک سبد سهام این سه مورد خواهند بود. پرتفوی افراد میتواند شامل موارد متعددی همچون سرمایهگذاری در املاک، سهام، طلا و … باشد؛ اما اینکه کدام دارایی با چه وزنی در سبد دارایی قرار بگیرد، بستگی به موارد متعددی همچون پیشبینی قیمتهای آنها، شرایط جغرافیایی و سیاسی و … دارد که بهتر است توسط فردی که دارای دانش و توانایی مدیریت تخصصی پرتفوی است مدیریت گردد.
چیزی که میتوان با اطمینان گفت، قانونی قدیمی در مفاهیم سرمایهگذاری است که معتقد است تمام تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهید. این جملهی ساده اما طلایی در تلاش است به ما گوشزد کند که با تقسیم سرمایهگذاری بر روی موارد مختلف میتوان از ضررهای بزرگ، کاهش سرمایه و … جلوگیری کرده و ریسک سرمایهگذاری را بسیار کاهش داد.
در بازار سهام نیز این امر بسیار کاربردی و ضروری است. بسیار توصیه میشود که در بازار سهام از صنایع مختلف دارای فرصت رشد در آینده، در تشکیل پرتفوی استفاده کنید یا تمام سرمایه خود را معطوف به یک سهم یا یک صنعت خاص نکنید. اما هدف شما و میزان ریسکپذیری شما نیز امری تعیینکننده خواهد بود. در ادامه به بررسی انواع پرتفوی سرمایهگذاری و تفاوت آنها میپردازیم.
همانطور که اشاره کردیم هر فرد باتوجه به اهداف، میزان سرمایه، استراتژیهای شخصی و میزان ریسکپذیری خود میتواند پرتفوی متفاوتی داشته باشد که با اهداف وی هماهنگ شده است. اما چند حالت خاص و فراگیر که کاراتر بوده و اصطلاحاً امتحان خود را پس داده است بیشتر مورد توجه افراد قرار میگیرد. در ادامه به برخی از این حالات اشاره خواهیم کرد.
استراتژی کانسلیم چیست و چگونه شما را به سود میرساند؟
این سبد دارایی برای افرادی که ریسک بالایی را قبول میکنند روش مناسبی خواهد بود. در این روش یک سبد سهامی دائماً در حال تغییر ایجاد میشود که میتواند شامل شرکتهایی که محصول جدیدی را وارد بازار میکنند یا شرکتهای عرضه اولیه شده باشد. در این سبد چون تمرکز بر سهام بوده و از سایر مواردی که کاهش ریسک به همراه دارند اجتناب میشود، میزان ریسک بالاتر خواهد بود.
اولین رویکردی که در انواع پرتفوی بررسی میکنیم، رویکردی است که در آن افراد سرمایهی خود را به انواع مختلف دارایی تخصیص میدهند و اصطلاحاً یک پرتفوی ترکیبی یا سبد دارایی ترکیبی ایجاد میکنند که این سبد میتواند شامل سهام، املاک و مستغلات، اوراق قرضه و حتی برخی از کالاها باشد. سبد ترکیبی مستلزم داشتن نسبتهای مشخصی از سهام، اوراق قرضه و نیز سرمایهگذاریهای جایگزین است و در کل جزو یکی از بهترین انواع پرتفوی شناخته میشود. این شاخههای مختلف سرمایهگذاری در کنار یکدیگر ریسک سرمایهگذاری و همچنین ریسک کاهش ارزش پول را کاهش میدهند؛ زیرا نسبت به روشهای دیگر، اقلام سرمایهگذاری همبستگی به نسبت کمتری با یکدیگر خواهند داشت و در صورت کاهش ارزش یکی از آنها لزوماً بقیه کاهش ارزش را تجربه نخواهند کرد.
پرتفوی اولی که بررسی کردیم مورد مناسبی جهت حفظ ارزش پول و کاهش ریسک بیارزش شدن آن در کشورهای تورمی بود؛ اما اکثر افراد به دنبال مقاصد سرمایهگذاری بهمنظور افزایش درآمد خود هستند و این امر نیازمند وجود مواردی در سبد سرمایهگذاری است که بازدهی بالاتری داشته باشند. برای تحقق این امر نیاز به کمی دانش بیشتر و دقت در مورد تصمیمگیری وجود خواهد داشت.
افرادی که ریسک زیادی را قبول میکنند یا میخواهند با بخش کوچکی از سرمایه خود، سرمایهگذاریهای با ریسک بالا و بسیار سود ساز انجام دهند میتوانند به سراغ سهام شرکتهای مستعد رشد و تازه تأسیس بروند که در ابتدای راه هستند و پتانسیل رشد خوبی حداقل روی کاغذ دارند. این روش برای سرمایههای زیاد، سرمایهگذاری بدون مدیریت دارایی و مدیریت ریسک یا اختصاصدادن درصد بسیار بالایی از دارایی پیشنهاد مناسبی نخواهد بود.
بر خلاف پرتفوی قبلی که بررسی کردیم، در پرتفوی تدافعی ریسک سرمایهگذاری را پایین نگه داشته و تمایل داریم اصل سرمایه حفظ گردد و تلاش بر آن است تا گرفتار زیان و فراز و فرودهای بازار نشویم. این روش میتواند یک حالت تدافعی در هنگام شرایط نزولی بازار و یک حالت قابلقبول و رو به رشد در مواقع صعودی بازار داشته باشد. برای این امر افراد به دنبال شرکتهایی میروند که سالهاست مشغول تولید یک فرآورده هستند یا شرکتهایی که میتوانند محصول خود را بدون اثرپذیری شدید از شوکهای مختلف تولید کرده و به فروش برسانند.
این مطلب را از دست ندهید: کارمزد خرید و فروش سهام چه قدر است؟
در این سبد سرمایهگذاری، افراد به دنبال سهامی میگردند که سود مناسبی به آنها پرداخت یا بین سرمایهگذاران تقسیم مینماید. برخی شرکتها در بازار سهام، سود سهام خود را میان سهامداران تقسیم مینمایند که این امر برای سرمایهگذارانی که تمایل به دریافت سودهای دورهای دارند، گزینهی نسبتاً جذابی تلقی میشود. همچنین علاوه بر سهام موقعیتهای سرمایهگذاری دیگری همچون خرید ملک و مستغلات، از طریق درآمد اجاره، یا صندوقهای درآمد ثابت با پرداخت سود دورهای نمونههایی از سرمایهگذاری درآمدی به شمار میروند. البته ماهیت سرمایهگذاری در این داراییها بهواسطهی میزان ریسک، بازدهی، محدودیت ورود و دسترسی و همینطور نقدشوندگی تفاوتهایی با یکدیگر دارد.
اولین و مهمترین گام برای شکلدادن بهترین پرتفوی سرمایهگذاری، در نظرگرفتن روحیات و اهداف شخص سرمایهگذار است. میزان ریسکپذیری فرد ارتباط مستقیمی با مواردی که باید در نظر گرفته شوند، خواهد داشت. برخی افراد نمیتوانند استرس بیش از حد ناشی از پذیرش ریسک زیاد در سرمایهگذاری را تحمل نمایند. همچنین سن و میزان درآمد عواملی تأثیرگذار در خصوص میزان ریسک قابلپذیرش هستند. اهداف و روحیات افراد در بازه ۱۸ تا ۳۰ سالگی با اهداف افرادی که در سنین بالاتر مشغول سرمایهگذاری هستند بسیار متفاوت خواهد بود و بنابراین باید استراتژی سرمایهگذاری متفاوتی هم داشته باشند.
امر کنترل ریسک در سبد سرمایه از روشهای متفاوتی امکانپذیر است که یکی از مهمترین آنها انتخاب بهینه نوع دارایی برای تشکیل سبد دارایی است. بهعنوان مثال در بازار سرمایه میتوان از اوراق با درآمد ثابت مختلف، سهام و صندوقهای گوناگون استفاده کرد. این اوراق و صندوقها عموماً ریسک پرتفوی افراد را کاهش میدهند؛ اما بدیهی است که باتوجهبه رابطهی ریسکپذیری و سودآوری، بخشی از سود احتمالی معاملهها قربانی خواهد شد؛ بنابراین پیشنهاد میشود که افراد در این موارد به یک تعادل نسبی برسند تا هم سود خوبی کسب کنند و هم در معرض ریسکهای بالا و ضرر سنگین قرار نگیرند.
پس از بررسی و تعیین موارد یاد شده، ضروری است که پرتفوی خود را بهصورت مرتب و دورهای مورد تجزیهوتحلیل و بازبینی قرار دهیم و در صورت نیاز آن را تغییر داده یا معتدل کنیم. ممکن است گاهی اوقات دید ما به سرمایهگذاری یا اهداف سرمایهگذاریمان تغییر کرده باشد و بخواهیم ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش یا افزایش دهیم؛ بنابراین باید وزن موارد موجود در سبد سرمایه را متناسب با اهداف خودتنظیم نماییم. بهطورکلی با داشتن یک هدف و دید بلندمدت مناسب برای سرمایهگذاریمان میتوانیم از میان موارد موجود بهترین گزینه را مطابق با خواست خود انتخاب نموده و آن را در آینده و حین سرمایهگذاری موردنظر و بازبینی قرار دهیم.
در امر سرمایهگذاری توصیهای یکتا برای تمامی سرمایهگذاران در خصوص تشکیل سبد دارایی وجود ندارد و هر فرد باید متناسب با شرایط خود اقدام به تشکیل بهترین پرتفوی سرمایهگذاری کند. انتخاب بهینه و تخصیص بهینه سرمایه به داراییهای مختلف از مهمترین عوامل برای داشتن بهترین پرتفوی سرمایهگذاری تلقی میشوند. از این روی برای داشتن بهترین پرتفوی سرمایهگذاری لازم است تا مرتباً بهینهیابی سبد دارایی انجام شود. این کار نیازمند دانش و زمان خاص خود است که ممکن است در اختیار هر فردی نباشد؛ از این جهت میتوان برای تحقق هدف بهینهیابی پویای سرمایهگذاری از سرمایهگذاری غیرمستقیم استفاده کرده و یا از افراد دارای صلاحیت مشاوره گرفت. شما میتوانید برای دریافت مشاوره در خصوص سبد دارایی خود به سایت شرکت مشاور سرمایهگذاری دانایان مراجعه کرده و از خدمات این شرکت بهرهمند شوید.
برای دسترسی به سایر مقالات و محتوای آموزشی وارد شوید.